Sikring av barn på flyreisen

I BarnOmbord får vi daglig spørsmål fra våre kunder vedrørende det å reise med bilstol på fly. Vi har blogget om dette temaet tidligere, men ser behovet for å utfylle noe mer.
De mest stilte spørsmål er:

Kan bilstolen bli med inn på flyet?
Må man bestille eget sete til barn under 2 år om man skal ha med seg bilstol ombord?
Hvilke typer bilstol er det lov å bruke for barnet under reisen?
Hvilke sikkerhetskrav/standarder gjelder i Europa, i Amerika og i andre deler av verden?
Hvilke mål passer inn mellom armlenene på flyet?
Hvordan beskytte bilstolen om den sendes som innsjekket bagasje?
Hvordan er sikkerheten ved bruk av loop-belte (sikkerhetssele som kobles til en voksen)?
Hvilke andre sikkerhetsseler finnes for barn på reise?

Denne informasjonen har vi selv lett oss fram til i lovverk, flyselskapenes retningslinjer, generelle sikkerhetskrav og anbefalinger, samt at den er basert på våre egne og kunders erfaringer på reise med barn.

Kan jeg ha bilstolen med meg inn på flyet?
Av hensyn til sikkerheten for ditt barn anbefaler vi å ta bilstolen med ombord fremfor å sende den som innsjekket bagasje. På den måten er barnet godt sikret på reisen, samtidig som du har kontroll på eventuelt slag/skader bilsetet utsettes for underveis. SAS har dessverre valgt å forby bruk av bilstoler ombord for reisende over 2 år. Øvrige selskaper aksepterer i de fleste tilfeller at bilstolen kan være med ombord dersom det er bestilt eget sete til bilstolen, samt at den tilfredsstiller de nødvendige standarder både med tanke på stolens mål òg i forhold til sikkerhetskrav. Det er ulike sikkerhetskrav til bilstoler i de forskjellige deler av verden. Mer om dette lengre ned i innlegget.

European Aviation Safety Agency (EASA)som utarbeider det felleseuropeiske regelverket for sivil luftfart og flysikkerhet skriver følgende på sine nettsider:

“EASA cares for the safety of the youngest aircraft occupants and recommends the use of approved child seats on board of an aircraft.

Small infants are allowed to sit on the parent’s lap and be secured by a supplementary loop belt. A child over 24 months of age must occupy a separate seat. However, the normal seat lap belt in an aircraft is designed for the body of an adult person. It can cause injuries for children in an accident or during an aborted take-off. Children should be approximately 7 years of age or with a height of above approximately 125 cm in order to be able to use the standard seat lap belt. To enhance safety of the youngest passengers, EASA therefore strongly encourages that infants and small children be secured in an approved child seat, on a dedicated seat in the cabin. How this can be done depends on the individual airline. It is therefore important to check the airline’s website or get in contact with it.”
Les mer om EASAs retningslinjer her.

Enkelte av våre kunder forteller at de har blitt nektet å bruke bilstol ombord i flyet av enten flyselskapets kundeservice eller crew. Skulle dette skje anbefaler vi å vise til EASAs eget regelverk via linken over.

Må man bestille eget sete til barn under 2 år, om man skal ha med seg bilstol ombord?
Ja. Barn over 2 år må uansett ha eget sete på flyet. Barn under 2 år må man bestille eget sete til om man ønsker å bruke bilstol på reisen.
Bilstoler må ikke være til hinder for andre passasjerer. Det er derfor best å ha denne plassert på setet nærmest vinduet (innerst).

Hvilke typer bilstol er det lov å bruke for barnet under reisen?
Hvilke sikkerhetskrav/standarder gjelder i Europa, i Amerika og i andre deler av verden?

I henhold europeiske sikkerhetskrav for bilstoler gjelder følgende standarder når du skal fly med europeiske flyselskap:
– ECE R44 /03(eller nyere)
– Godkjent for bruk uten base
– Godkjent for feste med 2-punkts-sele
– Skal monteres i den retning bilstolen er godkjent for, og i henhold til stolens brukerveiledning.

I henhold amerikanske sikkerhetskrav for bilstoler gjelder følgende standarder når du skal fly med amerikanske flyselskap:
– Aircraft Approved-merket bilstol
- ECE R44 /03(eller nyere)
– Godkjent for bruk uten base
– Godkjent for feste med 2-punkts-sele
– Skal monteres i den retning bilstolen er godkjent for, og i henhold til stolens brukerveiledning. Vær oppmerksom på at forovervendte bilstoler kan monteres på både forover og bakovervendte passasjerseter, men bare når de er montert i samme retning som passasjersetet den er plassert på. Bakovervendte bilstoler kan bare installeres på fremovervendte passasjerseter.

Asiatiske, australske og afrikanske flyselskap:
Normalt lavere krav til sikkerhetsstandard enn i europeiske og amerikanske flyselskap. Sjekk opp med flyselskapet du skal reise med.

Hvilke mål passer inn mellom armlenene på flyet?
Maksimale bredde-mål på bilstolen:
– Bredde på nederste del av bilstolen kan være inntil 46cm – på enkelte flytyper er det mindre plass. Forhør deg gjerne med ditt flyselskap hvilken bredde det er mellom armlenene i setene på flyet du skal reise med
– Bredden i skulderhøyde må ikke skape ubehag for passasjerer som sitter ved siden av
– Maksimal høyde som vi ser flere flyselskap opererer med: 65cm

Hvordan beskytte bilstolen om den sendes som innsjekket bagasje?
Beskytt din bilstol godt! Det er et paradoks at enkelte sender barnevogna godt sikret i en Prampack og deretter sender setet som skal redde ditt barns liv i en ulykke i en plastsekk som ikke gir noen beskyttelse mot skader. I BarnOmbord tilbyr vi utleie av beskyttelsesbager for transport av både bilstoler på de fleste flyplasser i Norge.
Bilstolbagen – Ultimate Car har vi både for utleie på flyplassene, og for salg i vår nettbutikk. Den passer de fleste bilstoler, og er ekstra praktisk da den kan bæres på ryggen.

Kollasje Ultimate

Hvordan er sikkerheten ved bruk av loop-belte (sikkerhetssele som kobles til en voksen)? Hvilke andre sikkerhetsseler finnes?
Vanlig praksis på europeiske flyvninger i dag er at barn under 2 år sitter på fanget til foreldrene festet med et såkalt «loop-belt». Dette er ikke en optimal sikring av barnet! Statistikk viser at 50% av flyulykker som fører til skade eller død skjer under avgang og landing. Mange ulykker kunne vært unngått om passasjerer var sikret bedre. Federal Aviation Administration går her hardt ut og sier at det tryggeste for barn er å sitte i eget sete med godkjent sikring. Loop-belts er ikke tillatt i USA. De mener at barnet heller bør sitte usikret enn å utsettes for den voksnes tyngde dersom den legges over barnet (klemmes mellom overkropp og knær) i forbindelse med en hendelse (bråbrems/krasj).

CARES - eneste godkjente erstatning av bilstoler for sikring av barn ombord i fly
CARES – eneste godkjente erstatning av bilstoler for sikring av barn ombord i fly

CARES er en barnesikring til fly som er godkjent av flyselskaper og myndigheter i både Norge, Europa og USA. Som nevnt tidligere anbefaler FAA (Federal Aviation Administration) at barn under 20 kg sitter i bilstol eller en godkjent CRD (Child Restraint Device), slik som CARES. CARES er designet for barn over 1 år, mellom 10-20 kilo, og opp til 100cm. CARES oppfyller luftfartens strenge sertifiseringskrav for bruk under avgang og landing. Den er også ansett av EASA (Europas luftfartsmyndighet) som en egnet barnesikring til bruk i fly. CARES kan leies via BarnOmbord på de fleste flyplasser i Norge, og den kan kjøpes i vår nettbutikk.

Andre barnesikrings-produkter vi selger mye av i BarnOmbord – som egner seg spesielt godt på reisen

Doona+ er en unik bilstol med integrert vogn, og er et av våre favorittprodukter. Ikke minst på flyturen, da stolen ved hjelp av et knappetrykk forvandles til en fleksibel vogn og kan trilles helt til gate, – se bildet øverst i artikkelen.

Doonaplusifly2

Breddemål på Doona+ er 46 cm, men passer akkurat inn imellom armlenene på flyet. Den innehar også de nødvendige sikkerhetskrav for flygninger over hele verden. BarnOmbord vil i løpet av høsten 2017 også tilby UTLEIE av denne fra Oslo lufthavn.

Skal man investere i en sikker og særdeles funksjonell bilstol, kan Doona+ også kjøpes i vår nettbutikk. Dette er en gruppe 0 bilstol som er ment for barn fra 0-13 kg.

Mifold er en kompakte og håndterbar bilstol. Den er ikke egnet for bruk i flyet, men er praktisk å ha med om man skal reise med bil/buss/taxi/leiebil etc. Den er så liten og kompakt at den enkelt får plass i håndvesken. Mifold er designet for barn mellom 4 -12 år, over 15kg og opp til 135cm. Den er enkel i bruk for både voksne og barn. En kjekk liten reservestol.

En vanlig bilstol/pute løfter barnet opp for å komme i posisjon som en voksen. Mifold gjør det nøyaktig motsatte. Istedenfor å løfte barnet opp, holder den setebeltet nede. Mifold leies ut på flyplassene der vi er representert, i tillegg til at vi har dem for salg i vår nettbutikk.

BoostApak er et bilsete og ryggsekk i ett!
Loven krever at alle barn under 12 år eller som er lavere enn 135 cm må bruke barnestol eller bilpute i bil. Det er derfor viktig å alltid ha dette tilgjengelig. BoostApak er den ideelle løsningen, her har du et bilsete kombinert med en romslig sekk som også er godkjent som håndbagasje på fly. Utenom take-off og landing kan den være fin å bruke om barnet vil sitte litt opp i høyden – for eksempel for å se tv-skjermen der tegnefilmen vises.
BoostApak er sertifisert til regulering ECE R44.04 for gruppe 2 og 3, egnet for barn i alderen 4 – 12 år.

BoostaPak-face

Respekter alltid crewet ombord
Vi ønsker å understreke at det er besetningen ombord som vurderer sikkerheten for sine passasjerer. Til det beste for oss reisende. Det er det viktig å respektere. Selv om det finnes mange smarte produkter som gjør flyreisen med små barn både tryggere og mer komfortabel, er det viktig å være klar over at crewet normalt kun er opplært i utstyr som er en del av utstyret ombord. Sett deg derfor godt inn i brukerveiledninger og sikkerhetskrav for sikringsutstyr, og sørg for at dokumentasjonen fremkommer.

Ha en riktig god, trygg og behagelig reise! 🙂

Hilsen fra besetningen
i BarnOmbord

Advertisements