Sikring ombord i fly – CARES vs bilstol

Er du en av dem som ønsker å sikre barnet ditt ekstra ombord i flyet?

Vi ser en økende trend angående dette temaet og ønsker derfor å skrive litt om dette her hos oss. Vi har flere henvendelser i uken angående hvilke bilstoler som passer i hvilke fly, og vi jobber i dag med å komme med en oppdatert liste over de bilstolene vi har oversikt over. *Venter i spenning*. Jobben bak denne listen er tidkrevende, så fram til den tid deler vi av det vi vet i dag! 🙂

Hva sier egentlig regelverket om sikring ombord i fly?

Alle “produkter” som skal brukes ombord i fly under taxi (når flyet er i bevegelse på rullebanen), take-off, landing og turbulens; med andre ord hver gang skiltet med fest-setebeltet skiltet er påtent, SKAL være godkjent av myndighetene, og blir klassifisert som en Child Restraint Device/Systems (CRD/CRS).

CARES selen som selges og leies ut hos oss, er en godkjent CRS. Les gjerne hva Luftfartstilsynet og FAA  sier om akkurat CARES selen.

CARESEmrik

Tar man en nærmere titt i regelverket gjeldende i de ulike områdene, ser man at veldig mye er likt, men likevel har de sine ulikheter også.

Vi kan ta for oss “loop-belt”. Dette er et flybelte med en løkke på. Beltet festes rundt barnet, og løkken tres deretter gjennom foreldres belte når barnet sitter på fanget.
Reiser du for eksempel i Europa, får du alltid utlevert dette beltet til alle barn under 2 år som ikke har eget sete.

MEN! Reiser du i USA på flyselskapene som opererer under FAA som er det Amerikanske regelverket, vil du ikke få utdelt loop-belt til det samme barnet.. De mener nemlig at ved en turbulens, eventuelt en bråstans på rullebanen (som jo er de mest vanlige “flyulykkene”), vil bruken av loop-belt gi fatale følger. Hvorfor? Tester viser at beltespennen kan i verste fall gi store skader på barnets indre organer, da foreldrenes kropp presser barnet over beltespennen.

Grunnen til at jeg tar opp dette, er for å vise litt av bakgrunnen til at det kan oppstå misforståelser rundt dette temaet. Flyselskapet kan si én ting på sidene sine, mens flybesetningen sier en annen dagen du reiser. Regelverket er ikke svart/hvitt – dessverre. Det er så viktig å sette seg inn i dette før man reiser! Ta med skriv du kan vise til, legg det i håndbagasjen i tilfelle spørsmål.

Og til dere som lurer: Barn under 2 år (infant) kan sitte i eget sete, men da skal barnet sitte i en godkjent CRS – når fest setebeltet skiltet er påtent. Uten unntak.

Tilbake til bilstol vs CARES selen, vil vi dele litt om våre mest nylige erfaringer, og som alt annet her i verden kommer det an på behovet til hver enkelt. Det ene utelukker ikke det andre.

En bilstol vi har brukt selv ombord i Norwegian blant annet, er Doona+. Denne er godkjent for bruk i fly og er utrolig praktisk å ta med seg på reisen på grunn av hjulene. Her har du trille og bilstol i ett og samme produkt og vi ELSKER den! Doona+ er godkjent av tyske TÜV som nevnes på sidene til Norwegian blant annet.

Doonaplusifly

Bilstolen er for barn fra 0-13 kg, og på grunn av hjulene kan denne trilles helt fram til gaten. Det blir ikke enklere! Vi bruker denne selv til vår gutt på 13 måneder, og vi gruer oss til den dagen han vokser ut av den. Vi har brukt denne siden han var nyfødt og 13 måneder har aldri gått så fort før! hehe..

Vi bruker denne på de flyturene der vi trenger bil på destinasjonen. Vi ønsker å ha med en bilstol vi kjenner fra før og vi er trygge på, også vet vi av erfaring at leieprisene på bilstoler gjennom leiebil-firma er kostbare og at produktet du får utdelt ikke akkurat er siste skrik bestandig.

For bilstoler uten hjul/understell med adapter, er jo alternativet å bære den med seg i en Ultimate Travel bag. Legg bilstolen i sekken, og bær den på ryggen fram til gate. Ultimate Travel bag kan kjøpes eller leies hos oss. Den kan også sjekkes inn og sendes for de som ønsker det.

De gangene vi ikke trenger bilstol på destinasjonen, brukes CARES selen i stedet. Kravene for at man skal kunne bruke selen (under avgang/landing etc) er at barnet må være innenfor samtlige mål:

  • Over 1 år
  • Mellom 10-20 kg
  • Opptil 100cm

Når minstemann er litt større, vil vi bruke CARES selen under avgang/landing, og legge den i BedBoxen om han vil legge seg helt ned. Sitter han oppreist i setet sitt, vil CARES selen være på.

BedBoxJonassove

Har du barn over 4 år og har behov for sikring uten å drasse med den store bilstolen hjemmefra, har vi veldige gode alternativ i nettbutikken.

BoostApak er en ryggsekk og bilpute i ett, så her får den lille plass til håndbagasjen sin i tillegg.

BoostaPak-face

Mifold er verdens mest kompakte bilstol, og får plass i din egen håndveske..

1435854778775

BedBoxen, som vi er de stolte designere av (meg og min mann), har blitt brukt flittig av våre 2 eldste barn på 6,5 år og 9,5 år. Eldstejenta i huset begynner å bli for stor nå, men hun brukte den på sist reise når hun var rundt 8,5. Kjører rundt på flyplassen, plass til håndbagasje og brukes som fot-hviler på flyet.

NoraBedBox

Midti-bror (5,5 år på bildet), cruiser rundt på denne i fullt driv. Tips fra en liten kar til en annen: om du kjører med de svingbare hjulene bak og ikke foran som den er ment for, kan man sladde assa… *Just sayin´..*

DoonaplusBedBoxrullebane

Og til og med her, har det vært spørsmål om denne er “godkjent” for bruk i flyet.

Svaret er NEI. Den er ikke godkjent, fordi: Den er designet til å bli brukt under “cruise-portion of the flight”. Når fest setebeltet-skiltet er AV med andre ord. BedBox er ikke en Child Safety System, men en COMFORT device. Du ville ikke søkt om “godkjennelse” på en nakkepute heller, eller en FlyeBaby for den saks skyld.

FlyeBaby-ThomasCook.16mnd

Kort oppsummert:

Bruk en godkjent bilstol i de tilfellene du trenger bilstol på destinasjonen, men sett deg inn i din bilstol før reisen og ta gjerne med nødvendig skriv om det skulle bli noen spørsmål. Ta i bruk enklere bilstoler der det er mulig som BoostApak eller Mifold, men det er viktig å tenke på at disse IKKE kan brukes ombord i flyet – de er kun for bruk i bil. *OBS OBS*

Har du ikke behov for bilstol på destinasjonen men vil likevel sikre barnet i flyet, ta i bruk en CARES sele. Enten alene eller sammen med en BedBox som beskrevet over.

Som alt annet her i verden kommer det an på behovet til hver enkelt. Det ene utelukker ikke det andre. Vi tilbyr produktene og tjenestene, også er det opp til deg hva som passer best for din reise! Hva velger du?

instakonk

PS: i vår “jungel” av informasjon rundt bilstoler i fly, er vi utrolig takknemlige for dere som tagger oss i sosiale medier. Bruk taggen #barnombord på bilder/videoer dere deler, og vi kan se hvordan dere gjør det på reisen! Hvilken bilstol bruker du i flyet, eller har du med CARES? Eller gjør du som noen av våre kunder, tar med BoostApak´en på restaurant for at barnet skal komme høyere opp til bordet? Del GJERNE!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s