Trygg Trafikk sin uttalelse om SitSac

Vi vet at Trygg Trafikk anbefaler alle barn å sitte i et bakovervendt sete til de er minst 4 år. Det har blitt en økning på sikring av barn med bakovervendte seter den siste tiden. 2010 var det rundt 20% som fulgte denne anbefalingen, mens fjoråret viste en økning til 36%.

Det er fine tall, som vi også håper blir enda bedre, men dette er hva vi gjør når vi er hjemme. Våre kunder reiser ofte med små barn, og det er løsningene på reisen vi ønsker å sette fokus på, eller når barnet ikke har sitt eget faste bilsete tilgjengelig.

Forsikringsselskapet If leier ikke ut forovervendte barneseter i vektklassen opp til 18 kilo, noe som lover bra. Men dette gjelder i Norge. Hva med i utlandet? Vi har selv erfaring med dårlig utvalg av barnestoler på ferien. Bilutleie-selskapene tar seg gjerne grådig betalt for seter som kanskje ikke ser helt optimale ut i forhold til det vi er vant til hjemmefra, for ikke å snakke om taxiene, om man i det hele tatt er så heldige å praie en taxi med bilstol, har den garantert sett sine bedre dager..

Hva blir løsningen? Jo, man tar barnet på fanget, og håper på det beste..

Lurer på hvor mange av dem som har bilstol til barna tilgjengelig...?
Lurer på hvor mange av dem som har bilstol til barna tilgjengelig…?

Har gjort dette flere ganger selv, og tanken slår meg alltid: dette ville jeg jo aldri ha gjort hjemme. I enkelte land er kjørekulturen noe vi ikke klarer og kjenne oss igjen i, det er mye fart og mange biler på veiene samtidig.

Til de minste barna, finnes det ikke en optimal løsning på en portabel barnestol, de sitter nok tryggest mulig i den de bruker hjemme, og med dagens løsninger, på både understell man kan feste bilstolen til, eller vår egen GoGo Kidz Travelmate, er det nå lettere og ta med seg Maxi Cosien eller lignende også på ferien.

Disse er også enkle og montere, slik at det er enkelt og gå inn og ut av taxier uten for mye styr.

GoGo Kidz Travelmate monteres enkelt på bilstolen, enten man er på flyplassen eller på butikken
GoGo Kidz Travelmate monteres enkelt på bilstolen, enten man er på flyplassen eller på butikken

Til de største barna, som også er den aldersgruppen som sitter dårligst sikret i bilen ifølge Trygg Trafikk sine tall for 2011, finnes det nå

et alternativ i form av SitSac som kan kjøpes hos BarnOmbord.

Ja, bakovervent er absolutt best, og noe alle burde strebe etter så langt det lar seg gjøre, men når alternativet i utlandet er mamma eller pappa sitt fang, eller enda verre, ingenting, er ikke SitSac et bedre alternativ da?

Dette er hva Trygg Trafikk selv sier om dette:

Så lenge det er trepunktsbelte i bilen anbefaler vi bilpute når ikke annet sikringsutstyr tilpasset barnets vekt er tilgjengelig. Å bruke pute gjør at belte blir liggende korrekt over barnets hofter. Men det er viktig å være klar over at pute ikke skal brukes sammen med topunktsbelte. Da er det bedre at barna kun bruker belte, sier kommunikasjonsrådgiver Carina Henske fra Trygg Trafikk.

Vi spurte Carina Henske i Trygg Trafikk, om det er andre ting man må passe på ved bruk av SitSac?

Det som er viktig å passe på ved bruk av bilpute er at beltet går igjennom «hornene» og ikke blir liggende over dem. Beltet må også strammes ordentlig slik at det ligger godt inntil barnets kropp.

En ting er når man er på ferie, men hva med de gangene barna sitter i bussen sammen med barnehagen eller skolen? Vi vet at sikring i buss ikke er særlig utbredt blant oss nordmenn. Over 55% svarte på VG sin undersøkelse  at de ikke bruker noe sikring i bussen.

Mens barn uten bilbelte i bil får 2000 kroner i bot, innrømmer utrykningspolitiet (UP) at de aldri har sjekket passasjerenes bruk av bilbelter i skolebusser.

FAKTA, BILBELTE I BUSS:

  • Landets største busselskap, Nettbuss, har 2300 busser. 300 av selskapets busser er uten setebelter.
  • Alle klasse 2 og 3-busser som ble levert etter 2004, har setebelter.
  • Klasse 1-busser (bybusser) er unntatt kravet om belter i bussene.
  • (Kilde: Nettbuss)
  • Jeg har ikke registrert tilfeller der det er reagert på manglende bruk av bilbelter i skolebuss. Den typen kontroller har vi ikke praktisert, sier UP-sjef Runar Karlsen til VG.UP konsentrerer seg i stedet om å sjekke bilbeltebruken i personbiler.
Bruker ditt barn belte i bussen?
Bruker ditt barn belte i bussen?

Et siste spørsmål til Carina i Trygg Trafikk var om det ikke ville vært bra om skoler eller barnehager selv stilte med bilputer i form av SitSac når de skulle ut på tur med barna i bilen eller bussen?

Det er flott om barnehager og skoler har eget sikringsutstyr til barna når de skal ut på tur, men igjen er det viktig å være klar over at verken beltestol eller bilpute er tillatt brukt sammen med topunktsbelte. Dessverre er det mange av bussene som ikke har trepunktsbelte på alle plasser.

SitSac er i dette tilfellet genialt, da man kan løsne ryggsekken fra selve bilputen når man kommer fram, eller de dagene man ikke skal på tur med bil eller buss. På den måten blir den lettere og bære for barnet, og mer anvendelig til andre formål også, som ikke innebærer skyss i bil eller buss.

SitSac, ryggsekken og bilstolen brukes like enkelt sammen som hver for seg
SitSac, ryggsekken og bilstolen brukes like enkelt sammen som hver for seg

Uttalelsene fra UP er skremmende synes vi i BarnOmbord, men likevel en praksis man selv er med på å bygge opp under. Kanskje vi har skapt en u-kultur blant det med sikring i buss? Eller er det rett og slett fordi man ikke har hatt enkle og smarte produkter tilgjengelig til barna?

Før nå?

SitSac kan kjøpes hos www.barnombord.no
SitSac kan kjøpes hos http://www.barnombord.no
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s