Bilstol på ferie – hvilke alternativer har man egentlig? Og hva sier flyselskapene?

Nå har jeg lest side opp og side ned om akkurat dette temaet. Hva gjør man med bilstolen når man skal på ferie? Dette er et tema som diskuteres heftig i diverse forum rundt om på nettet, og ikke uten grunn.

Det er vanskelig å finne en fast “regel” rundt det å ta med seg bilstolen på fly, hvilke bilstoler er godkjent på flyene, og hvordan fungerer dette i praksis? Må man bære rundt på bilstolen helt fram til gaten også? I tillegg til både små barn og bagasje?

For de litt større barna som er ca 4 – 12 år og som er mellom 15 – 36 kg er egentlig problemet løst ved hjelp av produktet SitSac, som er en unik ryggsekk med en integrert ECE-godkjent bilpute. SitSac holder seg også innefor målene på hva som er godkjent som hånd-bagasje på fly. (Denne er ikke godkjent for bruk på fly, men den dekker behovet for bilsete når man kommer fram..)

(For de som har vært borti Trunki tidligere, er denne versjonen produsert i Sverige, og har en litt annen løsning, siden man kan ta av bilsetet fra ryggsekken når den ikke er i bruk. Stort pluss i boken!)

Med SitSac kan barnet enkelt ta med seg sin egen bilpute der den trengs, i hverdagen på vei hjem til en lekekamerat eller i ferien.

SitSac - med bilstolen og ryggsekk i et, er barnet klar til en ferie eller ettermiddag på farten
SitSac - med bilstolen og ryggsekk i et, er barnet klar til en ferie eller en ettermiddag på farten..

Mer om SitSac kan du lese i dette innlegget.

Tilbake til de minste turistene; baby og bilstol, er dette et helt annet problem. I disse tilfellene er barna avhengig av å være festet i bilen på en helt annen måte enn de litt større barna på grunn av høyde og vekt. Om det bare kunne vært et lignende produkt til de små.. Men det er en litt annen utfordring, så inntil noen kommer opp med en fantastisk løsning på dette, får man bruke de midlene man har..

I USA for eksempel, er det mer eller mindre “vanlig” og ta med seg bilstolen inn i flyet når de reiser med baby. Da sitter babyen trygt i sitt eget sete, og problemet med å leie eller ikke leie bilstol når man kommer fram til bestemmelses-stedet er dermed borte.

For det koster penger, også i USA. Der koster det gjerne mer å leie en bilstol enn hva en ny faktisk koster på butikken. (Men så skal man jo komme seg til den butikken for å kjøpe bilstol, og gjerne i bil…. Så da blir det jo til at man leier bilstol likevel, fordi man rett og slett ikke har noe annet valg….)

Ekstra sele til barn som sitter på fanget – forbudt i USA.. Derfor alle bilstolene?

I følge en Amerikansk flyvertinne som du kan lese om her , får ikke babyer på Amerikanske fly utlevert sele som festes til en voksen. Om dette er en av grunnene til at mange velger å ta med bilstolen på flyet vites ikke.

Dette var en artikkel fra 3 år tilbake, men dette står også på FAA (Federal Aviaton Administration) sine sider som du kan lese om her.

Jeg vil påpeke at dette er regler gjeldende i USA og på Amerikanske flyselskap. Europa har andre retningslinjer angående dette, og det beste man kan gjøre, er vel å ta direkte kontakt med sitt flyselskap for å høre hvilke regler som gjelder.

(Om man ikke ønsker å ta med bilstolen på fly i USA, men heller ønsker et lettere alternativ, er CARES selen den eneste selen som er godkjent til dette formålet.)

CARES - eneste godkjente erstatning av bilstoler for sikring av barn ombord i fly
CARES - eneste godkjente erstatning av bilstoler for sikring av barn ombord i fly

Hva med reglene her hjemme, i Europa?

Dette med bilstoler ombord i fly, er noe som de forskjellige flyselskapene tar stilling til, og kanskje det er derfor det er så mange spørsmål rundt det?

Dette er hva jeg har lest på noen av de Europeiske flyselskapene:

Norwegian: 

Ombord Norwegian sine flyvninger, må bilstolen være merket med et av disse, for at du skal kunne ta den med deg på flyet. Trygg Trafikk sier alle bilstoler som selges i Norge, skal ha denne merkingen, og dermed er alle de norske bilstolene godkjente for bruk i Norwegian sine fly.

(Det er også andre merkinger, men de er ikke så relativt i forhold til de norske bilstolene, men Canadiske og Amerikanske merker)

ECE R44:03
ECE R44:03
ECE-R44/04
ECE-R44/04

 

Norwegian anbefaler også CARES selen, og det står nevnt blant annet på Norwegian sine hjemmesider her. Det står lite om hvor store bilstolene faktisk kan være, bredde og høyde, så her ville jeg tatt kontakt med selskapet og forhørt meg før avreise.

SAS:

På SAS sine sider, HER, kan vi lese at målene på bilstolen du kan ha med deg inn i flyet må være følgende:

“65 cm dyp og 45 cm høy” – regner med det er 45 cm bred de mener…?

Novair:

Novair har andre mål igjen som du kan lese mer om HER.

“Bredde: 40 cm, Dybde: fra bakdel til fot – maks 73 cm (stolen er L-formet)”

Finnair:

På Finnair sine sider HER, forklarer de på en annen måte igjen, og har andre regler du må forholde deg til.

Der må bilstolen være merket på samme måte som de norske stolene, med ECE merket som vist på bildet over. Forskjellen der er at du må vise frem bruksanvisningen før du går ombord.

Finnair skriver på sine sider:

“Vi kan imidlertid ikke garantere at barnesetet får plass i flysetet du har reservert for barnet. Hvis barnesetet ikke får plass i flysetet eller ikke kan festes forsvarlig, blir det plassert i bagasjehyllen over setene eller i flyets lasterom.”

Jeg vil tro dette er en liten fellesnevner for alle selskap og flytyper. Du må gjerne prøve å sette inn bilstolen i setet, men om det ikke går blir den lagt i lasterommet sammen med all øvrig bagasje, og du henter den ut på bagasje-båndet sammen med kofferten din..

Som sagt er det mange forskjellige regler og forholde seg til, og det er ikke rart at dette er et hett tema på mange forum rundt om, da det ikke er noen faste regler,og derfor mange misforståelser kanskje rundt akkurat dette.

Så, hva blir det til? Har du bestemt deg for at du tar med bilstolen på neste ferie?

Den gode nyheten er… Uavhengig om du tar med bilstolen inn på flyet eller ikke, det vil absolutt lønne seg og ta med den hjemmefra, og ikke leie når man kommer fram. Og da har jo BarnOmbord et godt tilbud til deg som du kan se på bildet under.

GoGoKidz Travelmate - til salgs og utleie hos BarnOmbord
GoGoKidz Travelmate - til salgs og utleie hos BarnOmbord

 

Som første forhandler i Europa, stiller dette seg i rekken av smarte og innovative løsninger du kan få til ditt barn på reise, levert av BarnOmbord AS. Med GoGoKidz Travelmate, fester du enkelt bilstolen på den sammenleggbare trillen, og triller barnet helt fram til gaten. Når trillen ikke er i bruk, opptar den minimalt med plass i  hattehyllen.

Hvilke bilstoler GoGoKidz Travelmate passer til, kan du lese mer om HER.

Plass eller ikke, du har uansett hatt minst mulig styr med bilstolen på veien til gaten, og du slipper unna leie-utgiftene på bilstol når du kommer fram.

Ps: Er du ekstra godt forberedt, har du allerede et CARES belte i vesken, og da er du garantert at barnet ditt sitter trygt i setet sitt under flyreisen..

Hva er det vi sier i BarnOmbord igjen..? Jo..

“Smart og smidig for småfolk”….

Advertisements

2 thoughts on “Bilstol på ferie – hvilke alternativer har man egentlig? Og hva sier flyselskapene?

 1. GoGoKidz var jo egentlig genial til frakting av barnesetet. Bare så synd at den nesten utelukkende passer til fremovervendte barneseter på det Europeiske markedet og ellers Amerikanske barneseter. Det hadde vært flott om noen utviklet et produkt for bakovervendte barneseter, det blir bare mer og mer av det fremover(spesielt med lovendringen om økt aldersgrense for bakovervendt sikring som vil gjelde i hele Europa og som trer i kraft om et par års tid). Kanskje det er en oppgave for dere? 😉

  1. Hei Mari,
   Ja er enig med deg der. Vi er selv som foreldre veldig opptatt av sikring i bil, og skulle gjerne sett at det fantes et slikt produkt.
   For de litt større barna kommer mer og mer “alternative” løsninger i form av barneseter som er mindre, er enklere og ta med seg på reise og så videre, men til de små er det relativt lite som kan måle seg med det som allerede finnes i dag.
   Ja, kanskje man skulle satt seg foran tegnebrettet..? Blir du med? 🙂 hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s